Portföy Fotoğraf Çekimi Nasıl Olmalı?
Portföy fotoğraf çekimi iyi yapabilmek için emlak pazarının ilanlarda neyi aradığını iyi bilmek gerekir. İşte portföy fotoğraflama için dikkat edilmesi gereken noktalar…
Amaca uygun bir fotoğraf makinesi ve lens edinmek
Tarla veya arsa gibi bol ışık alan ortamlarda profesyonel fotoğraf makinesine gerek yoktur; ancak ışığı sınırlı alabilen iç mekanları fotoğraflamak için amaca uygun bir fotoğraf makinesi edinmek önemli bir ayrıntı olarak görülür. Ayrıca geniş açılı bir lens ile odaların içi daha kapsamlı fotoğraflanabilir.
Mekanın düzenli ve temiz olmasını sağlamak
Çekim ortamında bulunan gereksiz eşyaları alanın dışına çıkartmak ve çekim alanını temizlemek gerekir.
Işığı ayarlamak
Kapalı bir mekan fotoğraflanırken bütün lambaların açılması ve karanlık olan bölgelerin aydınlatılması gerekir. Pencereden ışık gelmesi gibi ışık dengesini boan unsurları en aza indirmek önemlidir. Bunun için sabahın erken saatleri veya akşamüstü saatleri tercih edilebilir. Ayrıca, fotoğraf makinesinin flaşını kullanırken dikkatli olmak gerekir. Flaş ışığını duvardan veya tavandan yansıtmak akıllıca olacaktır.
Açıyı iyi ayarlamak
Fotoğraf çekerken doğru açıyı yakalamak, mekanı en güzel şekilde yansıtmayı sağlar. Farklı açılardan çekim yaparak aralarından en uygununu seçebilirsiniz.
Yansıtıcı yüzeylere dikkat etmek
Ayna, cam, resim gibi yüzeylerden fotoğraf çeken kişinin görünmemesi ve flaşın bu alanlarda patlamaması gerekir.
Yatay çekim yapmak
Dikey çekilen fotoğraflar ilan sitelerinde küçük bir alanı gösterecektir. Bunun yerine yatay çekim yapmak, çekim yapılan alanın daha rahat bir şekilde görülebilmesini sağlayacaktır.
Fotoğraf makinesi ekipmanı
İç mekan çekimlerinin olmazsa olmazı geniş açılı lens olarak bilinir. Her lens, her makine için uyumlu olmayabilir. Örneğin, Canon için EF, Pentax için K, Nikon İçin F ve Sony için A yuva uyumlu lens almak oldukça önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkar. Normal bir lens ile geniş açılı lens arasında mekanın fotoğrafa yansıması açısından ciddi bir fark vardır. Eğer fotoğraf makinesi yerine cep telefonu kullanmak isterseniz, 135 derece geniş açılı kamerası ile LG G5 tercih edilebilir.
Bunların yanı sıra, net fotoğraflar çekmek için tripod kullanımı, eldeki titremeye engel olması için fotoğraf makinesinin “timer” yani zamanlayıcı özelliğinin kullanılması, mekanı daha geniş alabilmek için yukarıdan çekim yapılması, ayrıca geniş gösterme tekniği olarak yerden çekim yapılması, dış mekandan (bahçe veya caddeden eve doğru) çekim yapılması ve uydudan konum görüntüsü de portföy fotoğraf çekimi için dikkat edilmesi gereken unsurlar olarak sayılabilir.